Zlato Mince


ZLATO V KOSTCE



A

Argor Heraeus


B

Bar
zlatá cihla; jejich rozměry se liší podle zvyklostí jednotlivých zemí, hmotnosti se udávají v trojských uncích nebo v gramech (kilogramech)

Biatec
Stříbrné keltské mince o hmotnosti okolo 17g. Byly raženy po roce 70 př. Kr. jedním z bójských kmenů na jihozápadním Slovensku. Jeho hlavní oppidium se předpokládá v místech dnešní Bratislavy. Tyto mince nesou neobvykle nápisy v latince. Nejčastěji se opakuje právě slovo BIATEC. Význam těchto nápisů není dosud znám.

Brakteát
Stříbrná jednostranná mince ražená na velmi tenkém střížku. 

Bullion
označení původně znamenalo mincovnu či místo tavení kovů (ze starého francouzského slova bouillion (vřít, tavit se), ale postupně se ujalo pro souhrné označení drahých kovů obchodovaných ve formě cihel a slitků a dnes i investičních mincí.

Bullion coin 
na rozdíl od sběratelských zlatých mincí jde o minci investiční, raženou státními mincovnami a prodávánou za relativně nízké premium (prodej je zaměřen na drobné investory). Průkopníkem byl uncový jihoafrický Krugerrand z roku 1967 a jeho celosvětový úspěch vedl k zavedení dalších (kanadský Maple Leaf, australský Nugget, britská Britannia, americký Eagle, rakouský Philharmoniker atd.)

C

Cena zlata

D

Dukát
označení zlaté mince, které razila většina států v Evropě již od středověku. Název vznikl z posledního slova latinského nápisu SIT TIBI CHRISTE DATUS QUEM RU REGIS ISTE DUCATUS. Ryzost těchto mincí byla 23.5 karátů. Neměnná hmotnost jednoho dukátu je 3.49 gramu.

Dukátové zlato
kov o ryzosti 986/1000 používaný nejčastěji právě k ražbě dukátů.

E

Elektrum
přírodní slitina ryzího zlata se stříbrem v poměru 4 : 1

F

Face value ( anglický výraz )
nominální hodnota

fine gold
( anglický výraz )
Ryzí zlato

fineness ( anglický výraz )
Ryzost kovu, vyjadřuje se v karátech nebo v tisícinách

G

Groš
Stříbrná mince ražená původně ve francouzském Tours. Měla hmotnost 4.22 g. I když se rozšířila po celé Evropě, její hodnota i kvalita časem stále klesala a stala se pak synonymem nízké hodnoty.

Good delivery bar
zlatá cihla odpovídajíc standardům London Bullion Market Association, musí mít hmotnost 350-430 trojských uncí, ryzost minimálně 995 a musí být opatřena sériovým číslem a uznávanou značkou. Má mít rovněž hezký vzhled a umožňovat snadnou manipulaci. Tyto zlaté cihly jsou hlavním prostředkem mezinárodního obchodu se zlatem.
 

I

Investiční medaile
  Investiční zlato

J

K

Karát

Koruna

11.8.1892 provedla Rakousko - Uherská monarchie měnovou reformu a zavedla novou měnovou soustavu - korunovou měnu. Jednalo se o měnu zlatého standardu, t.j. měnu u které je stanovený pevný kurz ke zlatu. Základní jednotkou se stala koruna, která se dále dělila na 100 haléřů. Koruna byla krytá 0,328 g ryzího zlata. Vztah k rakouskému zlatému byl vyjádřený poměrem 2:1. 

Kilo bar
zlatá cihla vážící 1 kilogram

 

L

London good delivery
standard měření kvality zlata při transakcích na londýnském trhu

M

Medailon (1) Kruhový terč s reliéfní výzdobou. Taky otevíratelný přívěsek pro uložení fotografie nebo jiného malého předmětu, např. pramínku vlasů milované osoby. (2) Umělecký útvar charakterizující formou eseje nějakou osobnost. 

Mince [Němčina, latina], původně kus kovu určitého tvaru, za jehož váhu a obsah drahého kovu ručil stát či vydavatel. První mince ve starověku se objevily v Číně a Malé Asii (Lýdie), v Řecku a římské říši, odkud se rozšířily dále do Evropy. Dnes je mince peněžní jednotkou, která je součástí peněžní soustavy každého státu. Mince má dvě strany: líc (averz) a rub (reverz), na nichž bývá zpravidla vyražen státní znak, číslice vyjadřující jmenovitou hodnotu mince a letopočet ražby. Mince plní funkci peněz jako oběživa v podobě kurantních mincí (jejichž jmenovitá hodnota odpovídá hodnotě peněžního kovu, například zlaté mince) nebo jako peněžní znaky ve formě drobných mincí (jejichž jmenovitá hodnota se odchyluje od hodnoty mincovního kovu).

Mince ČNB | 100 000 000 Kč

Mincovní medaile

Mincovna

Mincovna ČNB

N

Nominál
Dnes jmenovitá hodnota mince, která je na ní vyražená. Jinak výraz pro druh mince. Základními nominály jsou statér, denár, brakteát, groš, tolar, dukát, zlatník, grešle, koruna a další.

Notafilie
podobor numismatiky, zabývající se papírovými platidly.

Nuget
Neupravený kus zlata. Největší byl nalezen v Mollagulu v Austrálii. Vydal 69,92 kg čistého zlata. Taktéž označení autralské zlaté investiční mince.

O

Oficiální mincovna

P

Pamp

Pamětní mince

Pražská mincovna

Premium
percentuelní obchodní přirážka k ceně nad aktuální cenu zlatého obsahu zlaté mince nebo cihly

R

Ryzost zlata

S

Spot price
aktuální tržní cena komodity na trhu

Státní mincovna
Mincovna zřízená státem.

T

Taušírování
Dvoubarevná plošná technika vykládání kovu kovem jiné barvy

Trojské hmotnosti
Dle měrného systému US : 24 grains = 1 pennyweight / 20 pennyweights = 1 ounce (480 grains) / 12 ounces = 1 pound (5760 grains)

Troy ounce ( anglicky ) - trojská unce ( značka Oz ), tradiční jednotka hmotnosti zlata, pojmenovaná podle hmotnostní jednotky užívané ve středověku při trzích ve francouzském Troyes. 1 trojská unce = 31,1034807 gramů. 32,15 trojských uncí = 1 kilogram

U

Uzanční slitky
Dohodnuté, obecně přijaté a uznávané slitky připouštěné na mezinárodní trhy zlata

Z

Zlaté mince
Mince ražené z ryzího zlata nebo zlata vysoké ryzosti. Zajišťují oběh, resp. směnu zboží, jehož hodnota se poměřuje vůči zlatu.

Zlaté slitky
Slitky odlité nebo ražené z ryzího zlata, případně zlata velmi vysoké ryzosti. Zajišťují oběh, resp. směnu zboží, jehož hodnota se poměřuje vůči zlatu.

Zlaťáky
Hovorové označení peněz.

Zlato

Zlato je chemicky odolný, velmi dobře tepelně i elektricky vodivý, ale poměrně měkký drahý kov zlatavě žluté barvy.
Zlatá parita
znamená krytí měny zlatými rezervami

Zlaté devizy
československá měna byla částečně kryta zlatými rezervami a částečně hodnotnými devizami v prvé řadě anglickými librami a americkými dolary apod.

zlaté mince numismatika je tradiční a dnes největší prodejce numismatiky a investičního zlata v Čechách a na Slovensku. Renomovaný E-shop s adresou Zlatemince.cz provozujeme již od roku 2003. Jsme jediný dodavatel s úplnou nabídkou sortimentu  pražské, české i kremnické mincovny. Investiční zlato prodáváme a vykupujeme ve spolupráci s největším rakouským dodavatelem, patřícím státní mincovně a rakouské centrální bance. Spolehlivě jsme realizovali dodávky více než 5254 kilogramů investičního zlata. Naší doménou je již 20 let diskrétnost a individuální přístup ke každému zákazníkovi. O mincích víme vše. Stránky Zlatemince.cz obsahující encyklopedii českých mincí byly oceněny Národní knihovnou ČR a staly se součástí národního kulturního dědictví digitálního věku.

Mám rád INVESTIČNÍ-ZLATO.CZ
www.Investicni-zlato.cz - Investiční zlato se švýcarskou garancí. Zlaté mince. Zlaté slitky. Stříbrné mince. Limitované ražby Pražské mincovny, České mincovny a Mincovny Kremnica, mince ČNB a NBS. ©2003-2024 Zlaté mince - Numismatika. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování textů a fotografií je bez písemného souhlasu zakázáno. Obecní dům Praha, vchod z ul. u Prašné brány 2. Diskrétní a bezpečný prodej i výkup investičního zlata. Již 18. let.
RESPEKTUJEME VAŠE SOUKROMÍ.

Tyto stránky upravujeme pro vaše individuální požadavky pomocí cookies. Jsou bezpečné, bezplatné a umožňují nám 'ladit' tyto stránky a nabízet ve slevě zboží dle vašich osobních preferencí. K jejich použití je vyžadován váš souhlas. Více podrobností se dozvíte na stránce cookies ...